Over de schoonheid van het alledaagse

cropped-museumpispot-duchamp1.png

In mijn blogs staat de toilet centraal, met alles er op en eraan. Het begon ooit op vakantie in Frankrijk waar ik stuitte op een aantal bijzondere exemplaren. Met de nodige aanmoediging van vrienden – ‘daar moet je mee door gaan’-  postte ik regelmatig mijn vondsten op Facebook. Maar ik kreeg ook negatieve reacties. Ik vermoed zelfs dat ik hierdoor ontvriend ben door een oud klasgenoot die me net teruggevonden had op Facebook. En ook die altijd eerlijke familie reageerde niet echt positief. ‘Jij, met die toiletten’. Kortom, ik twijfelde of ik deze hobby wel moest uitbouwen. Want waarom deed ik het ook al weer? Was het een terugval naar de anale fase van poep en pis? Wat vond ik er zo leuk aan? Wilde ik te midden van alle egotripperij geestig zijn op Facebook?  Eigenlijk wil ik gewoon mijn verhaal vertellen en een beetje mijmeren over mijn omringende alledaagse werkelijkheid. In Marcel Ducamp herkende ik uiteindelijk mijn broeder. ‘Er is schoonheid te ontdekken in alles wat ons omringt’, zou hij hebben gezegd toen hij in 1917 zijn pispot instuurde voor de expositie van de Society of Independent Artists in New York. En zo is het maar net.