Heeft u het Boekenweekgeschenk van 2025 al gelezen? De krater van Gerwin van der Werf is prachtig. Het is zo’n verhaal waar je in getrokken wordt. Net als Alice in Wonderland door het gat in de heg tuimelt, zo kan je hier helemaal in verdwijnen.
Een slimme zet van de organisatie van het Boekenweekgeschenk: het 90-jarig bestaan van de Boekenweek vierden ze met een wedstrijd, waarbij auteurs anoniem een manuscript konden insturen. De krater werd gekozen uit 149 inzendingen.
De kleine novelle – ideaal voor op de wc – laat zien waar literatuur over gaat: om dat wat onzichtbaar is en moeilijk te benoemen. Eden, de ik-persoon in het verhaal, is samen met haar twee broers op weg naar een meteorietkrater, ergens in Duitsland. Ze heeft een missie: ze wil haar jongste broer redden. Benjamin heeft een depressie. En Johnny, haar oudste broer heeft een rijbewijs. Benjamin weet alles van sterren en meteorieten, Johnny weet de weg – hopelijk.
Net als een overwoekerde krater miljoenen jaren na de meteorietinslag op het oog nauwelijks nog waarneembaar is, zo is er ook in dit verhaal van alles op het eerste gezicht niet te zien. Achter flink veel pubergedrag en flauwe grappen schuilen diepe werelden. Van alles gaat mis, maar er gebeurt ook veel moois. Een ontroerend verhaal.
En voor wie de smaak te pakken heeft nog een leestip: Intermezzo van Sally Rooney. Die gaat over twee broers, de 32-jarige Peter, een advocaat uit Dublin, en de tien jaar jongere Ivan, een schaakwonderkind, hun moeizame relaties met elkaar en de vrouwen in hun leven.
Complexe familieverhoudingen, rouw, schuldgevoel, onuitgesproken verwachtingen, noem maar op. Het komt allemaal om de hoek kijken. Rooney laat met haar personages vooral zien hoe groot de kloof kan zijn tussen wat iemand zegt en doet en wat hij denkt en voelt. Haar karakteriseringen zijn treffend, geloofwaardig en indringend. Bovendien heeft de roman een einde waar je het maar moeilijk droog bij houdt.
Natuurlijk kan je wachten op de film – die komt er vast. Maar je kunt je ook nu al laten pakken door het mooie verhaal. Wel de wc voor een paar dagen reserveren. Of kruip met het boek, net als Alice in Wonderland door het gat in de heg. Je moet er niet gek van staan te kijken als je dan nog heel veel avonturen gaat beleven.
Met veel dank aan mijn collega I. voor de foto van het Escheriaanse matje.
Mijn blogpost in je mail ontvangen?
Natuurlijk wil ik graag mijn blogs met je delen. Een toiletblogger bestaat immers vooral bij de gratie van de lezer. Om mijn blog automatisch in je mailbox te ontvangen, meld je dan hier aan. Handig voor jou en leuk voor mij.